Waarom een ligfiets?
De ligfiets is veel comfortabeler en sneller dan een gewone fiets. Tijdens het fietsen ondervindt de fietser een aantal weerstanden. De belangrijkste daarvan is de luchtweerstand. Door te gaan liggen wordt het frontaal oppervlak en daarbij de luchtweerstand tot zo’n 50% gereduceerd.
Door de aërodynamische vorm te verbeteren kan de fiets een stuk sneller gemaakt worden. Op een gewone fiets kun je, zeker als je lange tijd fietst, last krijgen van zadelpijn, pijn in de onderrug, schouders, nek en polsen. Door de liggende houding op een ligfiets blijven de armen en rug onbelast.
De ervaring van veel ligfietsers is dat ze gemakkelijk uren achtereen kunnen fietsen zonder een centje pijn. Wanneer je op een gewone fiets sneller wilt moet je voorover bukken om het frontaal oppervlak te verkleinen. Gevolg is dan wel dat je vooral naar de grond zit te kijken.
De druk op de onderrug kan in voorover gebogen stand oplopen tot wel 450 kg. De druk op de onderrug in liggende houding wordt niet hoger dan 45 kg en het zicht is altijd recht vooruit. Het gezichtsveld naar voren en opzij is dan ook groter dan op een rechtopfiets.
Waarvoor gaat u een ligfiets gebruiken?
Voordat er tot aanschaf van een ligfiets overgegaan wordt is het belangrijk om te bepalen waarvoor u de fiets gaat gebruiken. In het algemeen gaat het om vier soorten ritten.
Veel mensen kopen de ligfiets voor dagelijks woon- werk verkeer. Hoe groter de afstand, hoe meer profijt u van een ligfiets zult hebben. De ligfiets is zeer geschikt voor recreatieve tochten. Het meenemen van bagage is bij de ligfiets ruimer dan op een rechtopfiets, door middel van speciale tassen die aan de stoel en de drager gehangen kunnen worden. Hiermee wordt het rijgedrag zelfs nog verbeterd door verlaging van het zwaartepunt, terwijl dit bij een rechtopfiets met bepakking afneemt. Wat voor soort ligfietsen zijn er? Er wordt een groot scala aan ligfietsen gemaakt. Om te beoordelen welke ligfiets het beste bij u past is het verstandig om u door ons goed te laten voorlichten en daarna proefritten te maken. Afhankelijk van het rijgedrag verschilt de tijd dat een fiets goed onder controle te krijgen is. Dat de makkelijkst te berijden fiets automatisch de beste is gaat echter niet op. Ervaring doet leren en kan uw voorkeur verrassend doen veranderen. Indien u meer informatie wenst en kennis wilt maken met het ligfietsgevoel kunt u met ons contact opnemen. |